Sayfalar

10 Haziran 2014

2014 DÜNYA KUPASI GRUPLARI VE GRUP AŞAMASI TAHMİNLERİ


Vuvuzelanın futboldan daha ön plana çıktığı 2010 Dünya Kupası'ndan sonra Brezilya 2014'ten beklentim oldukça yüksek. Her ne kadar bundan 10 sene öncesine göre futbolcu kalitesi düşse de her takım ayrı bir hikayeyle Brezilya'da başarıyı yakalamaya çalışacak. Dünya Kupası'nın başlamasına 48 saatten az bir süre kala 'ben demiştim' demek için hem grupları değerlendirip hem de tahminlerimizi yapalım.


A Grubu:

Scolari Neymar'a çok güveniyor
A grubu'nda Brezilya, Hırvatistan, Meksika ve Kamerun  var. Herkesin de tahmin ettiği gibi Brezilya grubun açık ara favorisi konumunda. 1950'de, kendi evlerinde düzenledikleri turnuvada finalde Uruguay'a 2-1 kaybederek belki de ülke tarihinin en büyük yıkımlarından birini yaşayan Brezilya bu sefer Maracana'da kupayı kaldırmak istiyor. Hatta aradan 64 yıl geçse de o günü ancak bu turnuvayı kazanarak telafi edebileceklerini düşünüyorlar. Ben de Brezilya'nın grubu lider bitireceğini düşünüyorum. Turnuvanın en sağlam defans hattına sahipler. Kimse onları kolay kolay yenemeyecektir. 2.'lik için ise favorim Hırvatistan. Bu sezon kariyer sezonunu geçiren Rakitic'in önderliğinde Meksika ve Kamerun'a göre bir adım öndeler. Modric'i de unutmayalım tabii. Yine de Brezilya haricindeki diğer 3 takım da birbirinden puan alabilecek güçteler.


A grubunun şanssızlığı ise 2. turda İspanya ve Hollanda'nın bulunduğu B grubundan bir takım ile eşleşmeleri. Brezilya 2. turda elenirse sürpriz olmasın, zira o turda erken final niteliğinde bir maç oynayacaklar.

Tahmin: 1- Brezilya 2- Hırvatistan 3- Meksika 4- Kamerun.

B Grubu:

İniesta'nın Dünya Kupası'nı getiren şutu
B grubu çok üstün 2 tane favoriyi barındırıyor. Son şampiyon İspanya ve finalist Hollanda. Bu iki takımın turnuvanın ilk haftasında oynayacak olması da turnuva için oldukça güzel bir başlangıç olacak. Bunun dışında grupta Şili ve Avustralya var. Şili 2010 Dünya Kupası'nın en iyi futbolunu oynayan takımlarındandı. Göze hoş gelen hücum futbolu oynuyorlar. Vidal'in sakatlığının devam etmesi onlar için büyük dezavantaj. İleride Alexis Sanchez ve orta sahada Vidal ile çok tehlikeli olabilirlerdi. Avustralya ise eski gücünden çok uzak. Kalelerinde fazla gol görebilirler.

Bu grupta 1. olmak çok önemli olacak çünkü grup 2.'si büyük ihtimalle 2. turda Brezilya ile eşleşecek. o yüzden İspanya - Hollanda maçı çok belirleyici olacaktır. Bu arada İspanya'nın yarı final görmesini istemiyorum. Yaptıkları işi takdir etsem de İspanya'yı izlemek artık keyif vermiyor.

Tahmin: 1- Hollanda 2- İspanya 3- Şili 4- Avustralya.

C Grubu:

Falcao sakatlığı nedeniyle Dünya Kupası'nda maalesef yok
C grubu turnuvanın en enteresan grubu. 4 takımın da neredeyse aynı güçte olduğu, tahmin edilmesi çok zor bir grup.Grupta Yunanistan, Kolombiya, Fildişi Sahili ve Japonya yer alıyor. Grup bence seyir zevki açısından en zengin grup olacaktır. ( Yunanistan'a rağmen ) Grupta sürpriz adaylarımdan biri var; Kolombiya. Her ne kadar Falcao'suz oynayacaklar olsa da oldukça güçlü bir hücum hattına sahipler. Hücum hattının yanında, takımın geri kalanı da Avrupa'nın önemli kulüplerinde oynuyor. Fildişi Sahili'nin kadrosu kağıt üstünde çok güçlü bir kadro gibi görünse de en büyük sıkıntıları takım olamamak. Yaya Toure faktörü, Drogba'nın tecrübesi, Wilfried Bony'nin formu bakalım onları ne kadar götürebilecek. Japonya bir diğer dikkat çekici takım. Göze oldukça hoş gelen bir hücum futbolu oynuyorlar. Özellikle Almanya Ligi'nde oynayan birçok futbolcuları var. Yunanistan ise bildiğimiz Yunanistan. Takım savunmasının sınırlarını zorlayıp Samaras ve Mitroglou'nun yaratıcılığına bakacaklar. Gruptan çıkabileceklerini sanmıyorum.

Bu grup da 2. tur eşleşmesinde şanssız gruplardan. 2. turda İtalya, İngiltere ve Uruguay'ın bulunduğu D grubundan bir takımla eşleşecekler. Her türlü güzel kura olur ama zor olur.

Tahmin: 1- Kolombiya 2- Fildişi Sahili 3- Japonya 4- Yunanistan.
 

D Grubu:

Başbakan Pirlo ve Prandelli reis
D grubu turnuvanın ölüm grubu. Grupta Uruguay, İtalya, İngiltere ve Kosta Rika yer alıyor. Uruguay son turnuvanın yarı finalisti. İtalya son Avrupa Şampiyonası finalisti. İngiltere ise bildiğiniz gibi loser İngiltere. Ben bu grupta en şanslı takımı Uruguay olarak görüyorum. Dünya Kupası'na katılma aşamasında her ne kadar zorlansalar da Cavani ve Suarezli hücum hattına sahipler ve çift forvet oynamaktan da çekinmiyorlar. Kadroları da başarıyı yakalamaları için gayet yeterli bir kadro. Stoperde Godin-Lugano ikilisi, Sağ bek Maxi Pereira, kalede Muslera ile savunma hatları da oldukça sağlam. En az çeyrek final göreceklerini düşünüyorum. 1966'daki şampiyonlukları dışında yarı final bile göremeyen İngiltere için ise olumlu konuşmak zor. Çok iyi kadrolarla bile başarılı olamayan futbolun mucitleri bu sefer genç yıldızlarla oynayacak. Wilshere, Sturridge ve Sterling'li kadrosu hoşuma gitse de Roy Hodgson'ın kötü bir hoca olduğunu düşünüyorum ve İngiltere'ye pek şans vermiyorum. İtalya ise 2012 Avrupa Şampiyonası'nda 3-5-2 oynayarak gönülleri fethetmişti. O eski efsane kadroları gibi bir kadroya sahip olmasalar da bu Dünya Kupası'nın ardından yıldız futbolcu kategorisine yükselebilecek futbolcuları var. Pirlo-De Rossi-Motta üçlüsü çok ideal bir orta saha oluşturabilir. Yakından takip ettiğim, bu sezon İtalya'da gol kralı olan Ciro İmmobile de patlama yapabilecek forvetlerden bir tanesi. Hocaları Cesare Prandelli de şapkadan tavşan çıkarabilecek bir hoca. Kosta Rika için söylenecek pek bir şey yok. Tek amaçları turnuvaya renk katmak olacaktır.
Golcünün tanımı: Luis Suarez



Tahmin: 1- Uruguay 2- İtalya 3- İngiltere 4- Kosta Rika.

E Grubu:

E grubunda Fransa, İsviçre, Ekvador ve Honduras var. Turnuvanın en sıkıcı gruplarından diyebilirim. Ribery sakatlanmış olsa da kağıt üstünde hala çok güçlü bir Fransa var. Bu turnuvaya gayet formda oyuncularla geldiler. İlk defa Dünya Kupası oynayacak genç yıldızların yanında tecrübeli oyunculara da sahipler. Fransa'nın en büyük sorunu ise saha dışı problemleri. Her turnuvada bir sıkıntı çekiyorlar. Bu sefer Didier Deschamps ile gelmeleri disiplin açısından olumlu bir gelişme sayılabilir. İsviçre'ye gelecek olursak onlar da son yıllarda çıkış yapan ülkelerden. Oldukça genç ve dinamik bir kadroları var. Özellikle Shaqiri ve Drmic'in performanslarını merakla bekliyorum. Ekvador fena bir takım değil. Hazırlık maçlarında Hollanda ve İngiltere ile berabere kalmayı başardılar. Kadrolarında Antonio Valencia ve Jefferson Montero gibi etkili hücumcular var. 2.'liği kovalayacaklardır. Honduras ise ölümüne savunma yapacak gibi görünüyor. Son hazırlık maçında 90 dakika savunma yaparak İngiltere'den gol yememeyi başardılar ama Dünya Kupası'nda bu anlayış yeterli olmayacaktır.
Josip Drmic. Bu adama dikkat

Bu grupta grup lideri olmak önemli olacak çünkü E grubu F grubu ile çapraz eşleşecek. F grubunda bulunan Arjantin ile kimse 2. turda eşleşmek istemeyecektir.

Tahmin: 1- Fransa 2- İsviçre 3- Ekvador 4- Honduras.

F grubu:

Messi'den beklenti çok yüksek
F grubunda Arjantin, Bosna-Hersek, Nijerya ve İran yer alıyor. Bu grup da enteresan maçlara sahne olabilir. Milli takım performansı her daim eleştirilen Messi'nin performansı, tarihinde ilk defa Dünya Kupası heyecanı yaşayacak olan Bosna'nın yapabilecekleri, katıldığı turnuvalarda adından hep söz ettiren Nijerya'nın bilinmezliği ve İran'ın bu takımlara ne kadar dayanabileceği oldukça merak konusu. Arjantin muhteşem hücum hattıyla turnuvanın favorilerinden biri olarak gösteriliyor. Kazanmadığı kupa olarak bir tek Dünya Kupası kalan Messi'nin neler yapabileceğini de çok merak ediyorum. Arjantin'in başarısı Messi'nin performansıyla doğru orantılı olacaktır. Küçüklüğümden gelen Batistuta hayranlığımdan dolayı her Dünya Kupası'nda Arjantin'i tuttuğumu da belirteyim. Bosna-Hersek de bir diğer tuttuğum takım olacak aslında. Teknik direktörleri Saffet Susic'in ''rakip kim olursa olsun hücum futbolu oynatacağım.'' demesi de onların diğer bir güzel yanı. Kimse şans
vermese de çeyrek final görebilecek kapasitede olduklarını düşünüyorum. Nijerya ise ne yapacağını kimsenin kestiremediği bir takım. Çok iyi bir hücum hatları var. Emenike, Victor Moses ve Ahmed Musa ile etkili olabilirler. İran'ın grupta alacağı bir galibiyet bile büyük sürpriz olur.

Tahmin: 1- Arjantin 2- Bosna-Hersek 3-Nijerya 4- İran.

G Grubu:

G grubu turnuvanın diğer güzel gruplarından biri. Grupta turnuvanın favorilerinden olan Almanya ve Cristiano Ronaldolu Portekiz'in yanı sıra A.B.D ve Gana bulunuyor. Grubun ilk iki için favorileri tabii ki Almanya ve Portekiz. Yine de Gana ve A.B.D bu iki takımı zorlayacak güçte. Ronaldo'nun turnuva öncesi hafif bir sakatlığı bulunsa da büyük ihtimalle grup maçlarına yetişecek. Baraj maçında İsveç'i tek başına nasıl yıktığını düşünürsek Ronaldo'nun performansı da Portekiz'i çok ilerilere
Ronaldo ve Mesut iki takım için de çok büyük önem taşıyor
götürebilir
. Yine de Almanya Portekiz'den bir tık daha ötede bir takım diyebiliriz. Almanya'nın şampiyonluk adayım olduğunu da söylemeliyim. Almanya için tek soru işareti Mesut'un performansı. 2010'da kendisini Real Madrid'e transfer ettirecek kadar iyi oynayan Mesut bu sezonu pek iyi geçirmedi. Onun yapacakları takım için oldukça önemli. A.B.D son yıllarda futbolda oldukça önemli atılımlar yaptı. Profesyonel liglerinin kalitesi arttırdı, iyi futbolcular yetiştirdi. Turnuva öncesi hazırlık maçlarında da oldukça iyi görüntü verdiler. Tek talihsizlikleri çok zor bir gruba düşmeleri. Gana'da gayet iyi bir kadroyla Dünya Kupası'na geliyor. 2010'da Suarez'in çizgiden eliyle çıkardığı top olmasa yarı final oynayacaklardı. Şimdi de kadrolarında Asamoah Gyan, Kwadwo Asamoah,  Kevin-Prince Boateng ve Michael Essien gibi önemli futbolcular var. Neler yapabileceklerini hep beraber göreceğiz.

Tahmin: 1- Almanya 2- Portekiz 3- Gana 4- A.B.D

H Grubu:

Belçika turnuvanın en güçlü sürpriz adayı
H grubu turnuvanın en düşük profilli takımlarının bulunduğu grup. Bu turnuvada sürpriz yapma ihtimali yüksek görülen Belçika'da olmasa oldukça sıkıcı bir grup olurdu diyebilirdik. Mükemmel bir jenerasyonla turnuvaya katılan Belçika'nın performansı grup için en ilgi çekici detay olacak. Grupta Belçika'nın dışında Rusya, Cezayir ve Güney Kore bulunuyor. Rusya'nın dünya kupalarında henüz 2. tur görmediğini söyleyelim. Güney Kore'nin ise kendi evinde düzenlenen 2002 Dünya Kupası dördüncülüğü dışında kayda değer bir başarısı yok. Cezayir ise bir diğer 2. tur göremeyen takım.

Courtois, Kompany, Witsel, Fellaini, Hazard, Januzaj ve Lukakulu kadrosuyla oldukça iddialı bir Belçika izleyeceğiz. Dünya Kupası'na katılmaları kesinleştiğinde herkesin sürpriz adayı olarak gösterdiği Belçika, şu an çeyrek final göremezse başarısız sayılacak duruma geldi ve beklenti oldukça arttı. Diego Simeone ile benzer bir hoca olduğunu düşündüğüm Marc Wilmots önderliğinde gruptan rahatlıkla çıkacaklardır. Bu grupta 2.'lik mücadelesi daha çekişmeli geçecek. Rusya 2.'liğin favorisi olarak görülse de benim 2.'lik adayım Cezayir. Özellike Cezayir'in son zamanlarda yetiştirdiği genç oyuncuların performansları da merak konusu. Güney Kore ise hazırlık maçlarında pek iyi izlenim vermedi. Yine de hücum futbolu oynayıp keyif vereceklerdir.


Bu grubun, belki de Belçika'nın en büyük talihsizliği 2. turda büyük ihtimalle Almanya veya Portekiz'den biri ile eşleşecek olmaları. Belçika eğer 2. turu geçerse çok büyük bir başarıya imza atabilir.

Tahmin: 1- Belçika 2- Cezayir 3- Rusya 4- Güney Kore

Genel Tahminler:

Turnuvanın 3 tane büyük favorisi olduğunu düşünüyorum. Bu takımlar; ev sahibi olduğu için Brezilya, son şampiyon İspanya ve Almanya. Bu sefer Almanya'nın kazanma ihtimalini daha yüksek görüyorum. Bunların yanında Hollanda ve Uruguay'ın da başarılı olma ihtimali yüksek.

Belçika'yı artık sürpriz adayı olarak göstermeye gerek yok. 2. turu aşarlarsa madalya alabilirler. Kolombiya, Bosna, Hırvatistan ve İsviçre de turnuvanın sürpriz takımlarından olabilir.

Umarım 2010'daki gibi hayal kırıklığı bir turnuva olmaz. Bence olmayacak da. İyi seyirler.

''Futbol 11 kişiyle oynanan ve sonunda Almanların kazandığı bir oyundur.''    Gary Lineker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder