Sayfalar

19 Şubat 2014

EURO 2016 VE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER



Ev sahibi olma hakkını sadece bir oyla kaçırdığımız 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası kimisine göre UEFA başkanı Michel Platini'nin de katkıları sayesinde 2 yıl sonra Fransa'da düzenlenecek. Milli Takım olarak en son 2008'de katıldığımız ve son şampiyonunun İspanya olduğu turnuvanın formatında yapılan değişiklikler bu turnuvayı diğerlerine göre farklı kılıyor.


İLK KEZ 24 TAKIM KATILACAK

Turnuvanın formatında yapılan en büyük değişiklik tarihte ilk kez turnuvaya 24 takımın katılacak olması.
24 takımlı sistemde oynanacak turnuvada dört milli takımın yer alacağı altı tane grup olacak. Gruplarda ilk ikiye girmeyi başaran takımlar ve en iyi dört grup üçüncüsü bir üst tura yükselerek son 16 takımı oluşturacak. Bu düzenlemenin farkı , 1996'dan beri 16 takımla yapılan turnuvada, grup aşamasından sonra fazladan bir tane daha eleme turu olacak olması ve maç sayısının 31'den 51'e yükselecek olmasıdır. Daha fazla maç oynanacak olması izleyiciler açısından olumlu bir değişme olarak görünse de grup maçlarındaki heyecanın eskisine oranla azalacağını söyleyebiliriz.

ELEMELERİN DE FORMATI DEĞİŞTİ

EURO 2016'nın 24 takımla yapılacak olmasının sonuçlarından biri olarak elemelerin formatı da değişikliğe uğradı. Daha önce ev sahibi ülkenin yanında grup liderlerinin ve en iyi grup 2.sinin direkt olarak, geriye kalan 8 grup ikincisinin de play-off maçları sonucunda katıldığı şampiyonaya bu sefer eleme gruplarını 3. olarak bitiren takımlar da  katılma şansına sahip olacak.

Eleme gruplarındaki yeni formata göre ; grubu ilk iki sırada tamamlayan takımlar ve en iyi grup üçüncüsü ev sahibi Fransa ile beraber direkt olarak, geriye kalan 8 üçüncü takım da kendi aralarında oynayacakları play-off maçları sonrasında turnuvaya katılan 24 takımı oluşturacaklar.

Elemelerdeki bir diğer değişiklikte maç saatleri ve tarihleri. Önceden aynı gün oynanan maçlar bu sefer UEFA tarafından 'futbol haftası' diye adlandırılan haftalarda perşembe gününden salı gününe oynanacak. Hafta sonları Türkiye saatiyle 19.00 ve 21.45'te başlayacak olan grup maçları diğer günlerde 21.45'te başlayacak.

Not: Torbalar belirlenirken FIFA ve UEFA'nın son 4 yılda düzenlediği turnuvalarda ve bu turnuvaların eleme maçlarında toplanan puanlar değerlendiriliyor. Türkiye en son 2008'deki Avrupa Şampiyonası'na katılmıştı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder